Al 4-lea val

Avionul se desprinde usor de patura de nori si intra brusc intr-o turbulenta destul de serioasa. In zare se vad dealurile Iasului.

Au trecut vreo 20 de ani de cand mergeam la o nunta in frumosul Iasi si cumva, ma intrebam ce o mai fi pe acolo, ce schimbari s-au produs de la ultima vizita.

La inceputul anilor 90 primeam in vizita un fost coleg de banca de la Scoala nr 5, la vremea respectiva Director de Proiect la IBM(USA), si il insoteam in Iasi unde prezenta studentilor de la informatica un sistem de operare propriu numit OS2. Asa am reusit sa vizitez si sala pasilor pierduti si parcul Copou si alte obiective culturale.

Un lucru insa il retin, cat de primitiv era laptopul cu care sosea prietenul meu, si ce nivel de cunostinte aveau studentii atunci.

Ca o provocare in timp, cu ajutorul lui Cezar, ma pregatesc acum de o vizita la Amazon, pentru o discutie cu un grup de manageri.

Este interesant de observat impactul tehnologiei asupra noastra la ora actuala. Usor, dar sigur devenim captivi in acest univers invizibil, in care noi suntem produsul folosit de gigantii planetari din domeniu.

Viata noastra ar putea fi simpla poate, ma gandesc ca acum 20 de ani nu aveam “smart phone” pe care sa-l folosesc la toate, dar realitatea noastra fizica, digitala si biologica este cucerita pas cu pas.

Cu aceste ganduri ma indrept spre sediul lor si ma pregatesc pentru discutia cu acesti conducatori de echipe, cei care livreaza incredibilul succes numit Amazon.

Incepem discutiile si descopar aceleasi teme intalnite si in alte echipe, perspective diferite, blocaje, victimizare, poate o dorinta de transmitere a unor mesaje.

Daca in deceniul trecut accentul se punea pe cunoasterea limbajelor, scrierea codurilor, acum apar si alte teme ce tin de educatie, etica, morala.

Asteptarile par a fi legate de un mediu extern, insa solutiile exista intern, nu pot fi insa accesate fara platforme de invatare continua, cu grad ridicat de socializare, aici se poate practica si chiar masura performanta.

Prezenta si amenintarea Inteligentei Artificiale(AI), despre care toata lumea discuta este umbrita insa de lipsa discutiilor educationale, pana la urma cum vor fi educate aceste inteligente artificiale, ce norme morale vor avea?

Fiecare generatie a avut nivelul ei de incertitudine, acum se discuta despre tiparire in 3D, bioenergie, genetica aplicata impotriva imbatranirii.

Ma gandesc si la copii, ii echipam cu telefoane inteligente, le punem ochelari VR, insa nu le transferam prin educatie principiile morale solide, in viitor vom constata diverse lipsuri pe care le au, si poate vom da vina pe generatii.

Motivul pentru care am ajuns la Iasi a fost altul, o conferinta de coaching, un workshop care s-a dovedit interesant pentru cei care au participat, insa dincolo de aceasta lume in care evoluam, mai degraba inconstient, am inteles necesitatea schimbarii modelului educational, puternic orientat acum catre obtinerea unor hartii fara utilitate.

Nivelul de adaptabilitate la aceste tendinte dar si capacitatea de invingerea a rezistentei va diferentia managerii in viitor.

Imi permit sa observ asta dupa vizita mea la Amazon si discutiile avute unde am constatat ca al 4 lea val a sosit… e AICI.

Menu