Focusul devine realitate

  • Cum o sa stiu ca sesiunea mea a fost buna?
  • Ce intrebari puternice secrete cunosti?
  • Ce alta scoala de formare as putea urma pentru a-mi atrage clientii?

Primesc des aceste intrebari in orele de lucru cu studenti si recunosc anxietatea inceputului, fireasca altfel, prin care probabil trecem atunci cand ne dorim foarte mult ceva.

In general, cand discutam asteptarile la un workshop sau la o ora in platforma globala de invatare, focusul este pe “cum o sa fac acest lucru’’ si pe “ce instrumente ma pot ajuta sa reusesc” si aproape nimeni nu vorbeste despre contextul in care se desfasoara actiunea, despre motivul acesteia sau despre ceilati actori implicati.

Presiunea pe care o punem pe noi de a intelege exact cum si ce sa facem nu are din pacate prea mult efect asupra relatiei cu clientul, ba as spune ca mai degraba se transfera acolo, unde de fapt, ar trebui sa nu influenteze echilbrul discutiei. Chiar as spune ca limiteaza dimensiunea acestei actiuni, pentru ca reduce totul la o singura persoana responsabila.

Daca ascult povestile sau motivele din spatele acestor dileme ma reconectez cu ceva familiar, un déjà-vu, si anume personalitatea proprie, care de multe ori mi-a dictat intrebarile existentiale.
Pentru ca ne place sau nu sa recunoastem, avem aceasta nevoie de a sti, de a influenta si obtine neparat un rezultat.

problem-solved-small

Lucrand cu manageri in tranzitie spre un nou rol observ cat de obsesiva este aceasta preocupare si de multe ori simt aceasta dorinta a lor ca pe o directie imprimata mai degraba de o era industriala apusa, in care atentia se punea pe rezolvarea problemelor si demonstarea expertizei.
Iata o descriere aproape fidela a managerului/leader din ziua de azi si poate paradoxal, foarte multi in ultima perioada se apropie de coaching, unii pentru a se descoperi iar altii poate pentru a utiliza cate ceva in echipele pe care le conduc.

Alegerea pe care o face fiecare in directia intelegerii de sine si mai ales practicarea acestor noi abilitati pot schimba situatia actuala, nu chiar favorabila metodelor de management din era industriala, bazate pe control, manipulare si frica.

Iata 3 intrebari care te ajuta sa gasesti solutii pentru conversatiile tale, plecand de la experientele liderilor, validate de timp si rezultate.

Da-mi acces la checklist

Ca si filozofie simpla, conversatia onesta de coaching intre un manager si un membru al echipei ar trebui sa se bazeze pe deschiderea acestuia si mai ales pe increderea colegului ca nu exista consecinte daca va spune adevarul.

conversation-1

In realitate organizatiile inca au probleme la acest capitol, majoritatea membrilor alegand sa comunice doar lucruri neutre si bazate pe clisee gen, “ suntem o echipa puternica” sau “impreuna putem reusi”. Aceste frici ascunse pot paraliza sistemul si impiedica schimbarea.

Unde ar trebui sa se puna accentul de fapt?

Ma intorc la intrebarile initiale, si observ ca au in comun un lucru, concentrarea pe dorinta de a sti si a influenta.

Focusul ar trebui sa fie pe client, pe dorintele si nevoile lui, pe ce este important in viata lui. Dar asta tine mai degraba de valori, motivatie sau chiar imagine si de aceea managerii ar trebui sa acceseze aceste planuri daca doresc transformarea in organizatie.

Cand pot conduce o conversatie cu echipa in care sa-mi enunt valorile si pasiunea, dar am si intelegerea sistemica a relatiilor de acolo, pot spune ca am o directie.

Redesenarea rolurilor mai degraba pe baza de angajament in relatia cu ceilalti, poate conduce la un nou design si evident va debloca orice conflicte existente. Toti acesti leaderi care practica in acest fel si care incurajeaza comunicarea directa si libera vor beneficia de sprijinul echipelor lor. In acest mod ei sunt focusati pe ceea ce conteaza, ECHIPA, care se dezvolta cu aportul lor.

Iata 3 intrebari care te ajuta sa gasesti solutii pentru conversatiile tale, plecand de la experientele liderilor, validate de timp si rezultate.

Da-mi acces la checklist

Menu