Cum te simti cand esti respins?


Recunosc ca am fost respins la inceputul acestui an, si in ciuda frustarii pe care inca o simt, mi s-a parut util sa discut si despre asta, pentru ca face parte din peisaj si mai mult, de forma in care alegem continuarea, filmul se poate termina cu happy-end.

‘’Nu aveti imputernicire notariala…asa ca nu va dau permisul pentru mama…
Dar Dna, incerc eu disperat, stau de peste o ora in frig, si mama este in varsta…si va rog…
Nu se poate Dle…veniti cu ea…’’
Asta dupa ce Vineri chiar fusesem impreuna si nu reusisem☺
Astazi destul de ciudat, plecand de acolo, m-a incercat un sentiment de eliberare, si mi-am spus, nu-I nimic o sa mai fie o alta zi…

In cursul anului proaspat terminat am simtit acelasi lucru de cateva ori si in activitatea mea profesionala, nu trecuse mult din 2016 cand am fost invitat la o mare companie pharma unde se simtea dorinta unei schimbari in echipa de board. M-am prezentat optimist si dispus sa inteleg datele prezentate de catre o echipa de profesioniste si ele dornice de altceva.

‘’ Am vrea un program care sa determine o schimbare si cumva sa faca managerii sa-si doreasca mai mult, am incercat acum cativa ani un program, si dupa el s-au incercat sesiuni de coaching, nu prea au avut succes.
Cum circula informatia si mai ales cat de deschisi sunt manageri la feedback? Intreb eu asa intr-o idee…
Ah, nu boardul, din cei 7 membri doar eu poate as primi feedback, in rest nu e cazul, conchide directoarea de HR.
Pai si GM-ul incerc eu timid?
O sa vad daca doreste sa inceapa anul asta…’’

Raspunsul a venit pe e-mail intr-o forma demna de cartile dinainte de 1989, parca nu m-am suparat, nu cred ca era ceva de facut oricum!

In multe companii cu care am lucrat am observat genul asta de situatie, sa faca ceilalti, noi in board suntem ok. Apoi le vom comunica noua strategie si obiectivele de indeplinit.
Sistemic vorbind, energia este atat de joasa incat noua idee are tot atatea sanse cat ar fi avut si daca nu propuneau schimbarea.

Ce se intampla in organizatii in care conducatorul doreste ceva nou, dar nu comunica si mai ales nu demonstreaza ca poate fi in centrul acestei schimbari?

In general prin filtre multiple, solicitarea poate ajunge la cineva din zona tactic-operationala care o re-interpreteaza si ii da greutate, mai degraba complicand lucrurile.

Nu intrasem bine in vara, cand primesc o solicitare de solutie pentru un mare client financiar, care isi dorea…ai ghicit, sa demonstreze managerii ca folosesc competente dobandite prin training si sa fie mai eficienti in activitatile lor interne.

Am verificat si eu cu prudenta daca CEO-ul este in spatele acestei initiative, si mi s-a confirmat ca asta vrea…mult feedback, comunicare si eficienta.

Eu, destul de patit in organizatii care consuma mult training si programe care au ulterior intre 2-5% eficienta( declarate de ei), am incercat sa verific si daca in afara de vorbe exista si altceva, gen un alt set de competente, change plan, road map sau ma rog cum s-o chema el.

Mi s-a spus ca nu e cazul, si pana la urma cu toate ca m-am straduit sa scriu un program diferit de standard, cumva tinand cont mai degraba de fiecare participant, evident ca am fost respins. M-am simtit bine cand am fost felicitat ca am pierdut☺ de catre unul din membrii comisiei, parca simteam ca e mai bine pentru timpul si cashflowul meu sa mai pierd un proiect mare.

Partea mea de consolare am lasat-o sa astepte, nu foarte mult, pentru ca la alte invitatii in care am raspuns si m-am prezentat cam la fel, am primit proiectele si chiar le continui si anul asta.

Acum stau pe ganduri si intreb simplu: nu e mai bine sa fiu respins, ca sa invat ceva si mai ales sa simt ca merita sa asculti persoane indiferent de rezultatul conversatiei, pentru ca nu-i asa, apar si satisfactii.

Din vara am inceput sa bat drumurile spre Brasov si mi-am readus aminte ce inseamna fabrica, ce sunt sedintele de floor management, cum evolueaza oamenii in conditii stricte de masurarea performantei. Intr-un fel parca ma bucur ca nu am lucrat in Bucuresti in vara asta, ar fi fost prea cald…
Spre sfarsitul anului au mai venit niste vesti bune, si am ajuns si la Craiova, ce frumoase sunt casele vechi din centru si ce oameni primitori.

Un lucru am invatat in mod clar, sa fiu deschis la cat mai multe respingeri de proiecte, ce urmeaza este intotdeauna mult mai frumos, aici ma gandesc si la noua serie de studenti ICA Balkans cu care am inceput si ma uit cu incredere la perioada urmatoare.

Cine vrea ceva schimbare, sa ma invite si chiar as vrea sa fiu…respins!

Un an nou cat mai bun va doresc si multe proiecte!

Menu