Cum sa faci fata incertitudinilor

Odata cu inceperea anului, au aparut si proiectele noi, chiar daca de multe ori oportunitatea prezentata nu are legatura cu realitatea care urmeaza.

Mai concret, planuiam anul trecut sa demaram o initiativa care sa plece cumva de la experienta noastra in campusul ICA Balkans si sa continue in forma de solutii pentru companii. De regula studentii aplica pentru o scoala de coaching, unde se pune accentul pe invatarea modelului de conversatie 121, prea putin conteaza ce va urma dupa workshopuri. Observand ce asteptari au cand practica si mai ales vazand spre ce aspira am ales sa incercam si varianta de grup.

E bine de stiut ca majoritatea studentilor provin din zone manageriale sau de consultanta asa ca, logic vorbind, pasul urmator de trecere pare simplu.
De fapt am pus la cale un experiment, in idea testarii principiilor de grup, pentru a intelege si perspectiva lucrului in echipe, versus lucrul individual atat de modelat si de frecvent in coaching.

Un element pe care il simteam important si cu care m-am confruntat a fost dorinta mea de a influenta rezultatul si cumva de a conduce pe baza unui plan stabilit metodic, am ales insa sa ne intalnim si sa ne distram mai degraba, urmarind un gen de ancorare in vietile noastre de acum, evitand de fapt prea multe proiectii si cuvinte mari, gen obiective, clientii sau business plan.

Din aceasta realitate obiectiva am discutat ce ne place, si ne-am descoperit zone de rezonanta, am avut si confruntari, nu pot spune ca toata lumea a fost de aceeasi parte a unei singure idei.
Pana la urma totul s-a finalizat la petrecere unde am sarbatorit ne-am facut cadouri si poze. Suna usor facil, insa ca si intalnire eu m-am simtit bine in noul cadru, chiar daca nu s-au tras concluzii sau intocmit rapoarte.

Acest mic exemplu bazat pe experienta reala din echipa mea, arata un alt mod de intrare in conversatii de tip sistemic, in care focusul nu este pe fiecare individ si nevoile lui, ci mai degraba se cauta acest nivel de armonie in cadrul echipei si contributia pe care o are fiecare la scopul comun.

E adevarat ca acest mic experiment se bazeaza pe vreo 5 ani de proiecte reale desfasurate cu echipe in care am lucrat alaturi de Raluca, de la care de fapt am si inteles acest mod diferit de facilitare, care trebuie sa recunosc nu imi era chiar la indemana.

Ca o paranteza, si eu m-am format in scoala de gandire a ledershipului individual, in care mai toate firmele de dezvoltare abunda in modele si as spune eu fac exces si acum, pentru ca aceasta prejudecata legata de leaderul unic si providential persista.

Invitat in Polonia la conferinta ICF, am avut un atelier pe tema leadershipului colectiv, unde am prezentat aceste principii de lucru cu echipe. Cand esti in fata unei dileme gen, cum voi lucra cu aceasta echipa si de fapt cu cine si in ce fel voi aborda proiectul, e bine sa stii cam ce intrebari sa pui si cum sa asculti dupa firul rosu.

Pe baza acestor intrebari, inainte de a incepe orice proiect, se poate determina tipul de solutie pe care o vei avea. Altfel vei livra o solutie pe care o ai pregatita fie din modelul altuia, o carte care te-a impresionat, fie pur si simplu o reteta care ti-a mai iesit.

E adevarat ca sunt si obstacole, eu le-am grupat in 3 mari idei care sunt in general intalnite si care fac parte din zona de incertitudine cu care trebuie sa te obisnuiesti.
Cu fiecare ne intalnim in proiectele pe care le desfasuram. Rolul nostru este de a le recunoaste si a lucra impreuna cu echipa la depasirea lor.

• Invatarea este mai lenta decat schimbarea contextului
• Schimbarea nu incepe cu strategia de lucru
• Mai mult, mai de calitate cu costuri mai mici

Un exemplu concret intalnit la cel mai recent proiect, presiune foarte mare pe rezultate marite, nivel de calitate maxim si costuri cat mai mici! Deja se simte temperatura din acest sistem, ceea ce nu inseamna ca echipa nu va livra, insa conditiile nu sunt ideale.

Orice echipa va primi provocari in ciuda acestor obstacole cei care se mobilizeaza si gasesc acel fir rosu, vor obtine satisfactie.

De cele mai multe ori abordarea de tip punctual, in care se auditeaza parti ale sistemului, esueaza pentru ca sistemul revine foarte rapid la starea initiala.
Promisiunea mea este sa aduc niste exemple din aceste proiecte reusite si sa le discutam impreuna.
Pana atunci te invit sa descarci intrebarile cu care poti aborda orice proiect de echipa.

Menu