De ce sa mergi in Abruzzo?

In primul rand, vreau sa marturisesc ca am intentionat demult sa astern aceste ganduri pe hartie, insa au fost mai mereu si alte activitati( a se citi degustari, sau IWF, si chiar vacante) care mi-au rapit timpul.

Cu vinurile din Italia m-am intalnit in 2017, dupa IWF, cand m-am inscris la un masterclass sustinut de Zossimo despre o crama mica din regiunea Venneto. Mai incercasem si Montepulciano cu cativa ani in urma, Amarrone este un vin favorit, asa ca m-am bucurat cand Andreea mi-a confirmat locul. Tot asa am aflat si despre masterclassul Abruzzo din 24 Ianuarie, unde l-am cunoscut pe Vittorio Festa oenologul zonei, dar si pe alti pasionati de vin din Romania, Marius, Tibi, Bogdan, Isabelle.
S-au degustat peste 30 de vinuri pornind cu cele mai tinere pana la cele grele, totul in orb, afland cramele ulterior dupa degustare.
Cumva a fost un antrenament pentru ce avea sa urmeze in Octombrie 2018, la concursul din ajunul festivalului.

Dar sa ne intoarcem in Ianuarie, cand Carmello aka Zossimo a anuntat excursia in Sicilia. Impresionat de nivelul de cunostinte dar mai ales de deschiderea lui si a oenologilor parteneri am decis pe loc sa merg☺
Era vorba de luna Mai, si primul contact cu Catania a fost un Selzer Limone, rece si bun urmat de vestitul Arancini con Ragu si o bere de Sicilia, Emedorato.

Pozele vorbesc despre savoarea lor, am aflat cu surprindere ca Sicilia are de toate, nu importa mai nimic si nu depinde de nimeni.
In prima seara nu am vizitat nici o crama, dar am mancat o kokalos pizza cu aluat de tip bisquite si am baut un spumant foarte bun.
A doua zi au fost templele din Agrigento, foarte bine pastrate si am vizitat si o vie antica pastrata in zona de cateva sute de ani.

Ziua a treia a fost dedicate vinului print in Sicilia, Nero D’Avola. Am participat la prezentari cu oenologi din toata Sicilia, si am terminat cu masterclass si degustare de crame.

Sambata a inceput turul cramelor. Am oprit prima oara la Morgante, impersionanta rigoarea si simplitatea cu care proprietarii faceau si prezentau vinurile, foarte elegante si cu o distinctie specifica locului. Am putut sa cunosc si proprietarul care da numele vinului de 100 puncte din 2014, Don Antonio, care mi-a strans mana si mi-a urat drum bun.
Am continuat cu crama Lombardo unde am cunoscut fratii ce conduc acest business. Mi-au placut si vinurile, dar mai ales spumantul rece gustat direct din tanc.
Duminica am vazut 3 crame, Milazzo, Giovanna si ultima unde am si luat pranzul prelungit Mortilla la Valentina Nicosia.

Sa incep cu Milazzo, se observa si in poze este o crama exceptionala cu mai multe tipuri de terroir, cu mai multi oenologi, si cu o atentie dusa la extrem pentru detalii.

Aici am avut o degustare orizontala de Nero D’Avola, trei vinuri, unul fara lemn Castelo Svelvo 2015, Terra della Baronia si Maria Constantza 2014, vinuri exceptionale, fine de retinut.
La Di Giovanna am ajuns mai greu, era sus pe dealuri, am fost intampinati de multi trandafiri prin vie.
Poveste interesanta, proprietarul este casatorit cu o doamna din Germania, si cei doi fii conduc aceasta afacere, sotia unuia fiind americanca a fost si cea care ne-a preluat pentru degustare.

Vinuri superbe dar si ulei de masline cu gust pronuntat floral, am remarcat Rose-ul din Nerrelo Mascalese un alt strugure Sicilian.

Ultima crama de Duminica, Mortilla ne a intampinat cu intreaga familie prezenta, am vizitat viile si livezile de mere kaki, dupa care ne-a fost explicat procesul de productie.

Sora Valentinei a pregatit niste preparate specifice Siciliene, scacce, masline si bineinteles gama complete de vinuri, albe, Grillo si Inzolia, Nero D’Avola, Cerasulo de Vittoria.
Ultima zi ne –a provocat o mare surpriza, mergand la crama Nicosia de la Etna, am gustat probabil cele mai bune spumante clasice baute pana acum si cateva vinuri memorabile, ce pacat ca aveam bagajul facut si nu puteam sa mai include cateva sticle!

Cred ca ti-ai facut, cititorule o impresie despre ce e de facut, acum cine merge prin aceste excursii memorabile, suprinzator oameni pasionati de vin, care nu sunt neparat sommelier sau experti ci isi doresc sa petreaca timp de calitate in locuri unice, condusi bineinteles de Zos si Andreea.

Aici ma opresc, plecam pe 22-26 in Abruzzo, si te astept alaturi de noi.

About the author

Serban Chinole

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

©2017 Serban Chinole

If you liked the article Join our community to read more,
BE among the first that find out about our promotions, offers, workshops and get a FREE invitation in our next event.

By submitting the form above you will be entered into my database. You won’t be signed up for anything. However, you may receive an email from me or my company every now and then pertaining to my site and news. I promise to NEVER rent or sell your email address.