Alege sa FII exceptia!

Lumea se misca cu o viteza ametitoare, iti aduci aminte de ‘’warp’’ si magicul cuvant ‘’engage’’ pe care il rostea capitanul Picard in serialul care, cel putin mie, mi-a insufletit tineretea.

Jean-Luc_Picard_2

Ei bine, se intampla si la noi in organizatii, insa nu chiar cu acelasi entuziasm. Foarte multi manageri raporteaza o lipsa de angajament, in ciuda programelor scumpe de pregatire: manager de succes, stiluri de leadership si alte masuratori si inventare, care mai de care mai sofisticate, dar care surprinzator produc mai degraba pagube…in bugetul de dezvoltare.

• Un studiu recent venit de la consultanti de marca, McKinsey pe numele lor☺ arata ca managerii de top modeleaza si arata in mod activ shimbarea pe care o doresc de la echipele lor in procent de 86%, in contradictie cu cei doar 53% de angajati care declara ca li se arata ceva.
• Gallup spune in urma unei cercetari din 2015, ca doar 3/10 angajati se simt conectati la lucru, asa ca incepem sa intrezarim niste cauze.
• In Romania, piata de dezvoltare, era in jur de 40 de milioane Euro in 2008, anul premergator crizei economice de la noi, iar acum dupa ani buni de investitii si proiecte europene, se zbate pe la 35…cu alte cuvinte, nevoie de dezvoltare ar fi, insa companiile de pregatire au probleme.

Oare ce se intampla?
De ce nu reusesc managerii sa convinga membrii echipelor lor ca schimbarea e necesara?
Nu avem destul de multi leaderi si manageri ultra-pregatiti si capabili sa reusesca?
Ori poate problema asa cum este ea exersata si pusa nu e chiar corect inteleasa?

Introduc timid un personaj, care a inceput sa domine macar social media, daca nu si altceva☺ Coachul nostru, care apare in ultimii 10 ani pe aceasta scena si care evident, tot in 2008, nu prea exista in Romania,.

Numaram vreo 5-6 care indrazneau sa spuna ca practica, iar la nivel global inca nu se dezvoltau afaceri de 1 miliard $, in conditiile in care piata mare de training si consultanta era de circa 295 miliarde$. La noi, faceti un calcul simplu, cat puteau dezvolta acesti coachi?
Acum, o sa spuneti ca sunt rau, insa mic fiind, poate merita sa incerci sa cresti, poate cine stie, lucrurile se mai pot schimba.

Este poate evident, ca distanta de acoperit este colosala si cumva abordarea este complet diferita, un lucru insa, pare a fi destul de clar…putini coachi, in 2008, putini bani, poate si ceva oportunitati.

Acest limbaj al lucrurilor posibile, pentru cei care indraznesc este important, pentru ca altfel, e foarte simplu sa intri in corul certitudinilor si al numerelor mari.

Da-mi acces la abilitatile esentiale

Revin la manageri si rolul lor in organizatii. Cum pot realiza ei acest deficit de angajament in asa fel incat sa se mentina populari si sa nu piarda si capitalul fragil, deloc consolidat de credintele proprii ca sunt buni sefi.

Daca intrebi 100 de manageri daca au o viata buna in organizatie, peste 90% vor spune DA. Asta este o credinta ce nu are bineinteles acoperire in realitate, de aceea este mult mai eficient sa lucrezi cu exceptiile de la reguli, iar acesti manageri sunt cei care vor fi deschisi oricaror schimbari, fie ele si imposibile la prima vedere.
Orice activitate de tip impus, cum ar fi participarea la un curs de leadership cu toti managerii, va confirma ca doar cativa vor dori sa acceseze si taramuri nebatute, poate riscante, majoritatea vor prefera certitudini.
Asta in ciuda problemelor pe care le intalnesc zilnic cum ar fi:

• Extenuare si epuizare, ore lungi petrecute la birou, in sedinte
• Lipsa de orientare, nevoie permanenta de directii de la altii
• Lipsa de curaj, in luarea deciziilor, amanarea oricaror actiuni riscante
• Lipsa de atentie, mesaje necitite, oportunitati neobservate
• Imposibilitate creativa, repetarea la nesfarsit a solutiilor standard
• Lipsa de idei, blocarea posibilitatii de a vedea in viitor

Traind in reguli impuse si avizi dupa lucruri cat mai sigure, alegerea va fi pentru modele si proceduri in pasi, fara macar a da o sansa, propriei gandiri sau sistemului propriu de referinta.

Abordari clasice sunt fie cele de tip consultativ, in care se fac workshopuri si meetinguri repetand la nesfarsit probleme si aducandu-se acuzatii, sau cautand niste vinovati si mai nou, prin adaugarea de modele din coaching adica limbaj pozitiv, proiectie in viitor si multa influenta din pshihologie pozitiva.

Din pacate, asa cum am explicat, in fata unor blocaje serioase, orice manager nu poate fi nici pozitiv nici vizionar, pentru ca este in primul rand blocat, iar modelele clasice bazate pe stabilire de obiective sau focus pe solutii nu functioneaza.

Ne intoarcem in carlinga, sper ca nu ai uitat ca eram pe ‘’Entreprise’’ si incercam sa vedem daca misiunea noastra de coach are sens si poate ajuta aici.

Pot spune ca in primii 10 ani, am abordat de multe ori futurist si pozitiv orice situatie impreuna cu clientii mei, insa in ultimii 3-4 ani parca ceva nou a aparut si nu vrea sa dispara, mai tii minte episodul Borg?
Borg
Parca acest constient colectiv, s-a crizat si prezinta multe blocaje serioase, pe care mai ales managerii, ca despre ei este vorba, nu reusesc sa le desluseasca.

Pai nu ajunge modelul’’GROW” sau mai stiu eu ce model cool de leadership situational?

Ei bine, nu prea, daca managerul e usor agitat, sau nu are dorinta de munca, poate e chiar usor indiferent la adresa viitorului sau, si are o relatie tensionata cu sefa sau colegul de departament.

Vestea cea buna ne vine din cercetari recente care ne arata ca raspunsul e la noi, da in creierul nostru, foarte posibil, dar greu de descifrat. Accesul nu se poate face direct, multe raspunsuri pot fi gasite prin intermediul unor practici noi.

Ca sa prinzi finalul filmului si poate sa te imbarci cu mine in calatorie te invit sa accesezi niste sesiuni gratuite din platforma ICA Balkans, in care o sa demonstrez aceste noi practici.
Make it SO!

Incepe invatarea a 80/20 din depasirea unei conversatii dificile ascultand cele 3 lectii inregistrate din programa International Coach Academy

Da-mi acces la abilitatile esentiale

Enterprise

Serban Chinole este trainer al International Coach Academy si partenerul lor in Balcani si facilitator in programe educationale pentru manageri si antreprenori.
International Coach Academy isi desfasoara activitatea de 15 ani la nivel global si are peste 4000 de absolventi. Programul academiei este acreditat pe cea mai inalta treapta de acreditare – ACTP – de catre International Coach Federation.

About the author

Serban Chinole

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

©2017 Serban Chinole

If you liked the article Join our community to read more,
BE among the first that find out about our promotions, offers, workshops and get a FREE invitation in our next event.

By submitting the form above you will be entered into my database. You won’t be signed up for anything. However, you may receive an email from me or my company every now and then pertaining to my site and news. I promise to NEVER rent or sell your email address.